“Gelukkige kinderen, gelukkige ouders”, is de basis van waaruit Koersvast opereert. Weten we jouw kind weer gelukkig en zorgvrij te maken, dan betekent dat voor ouders hetzelfde.

Andersom geldt eigenlijk ook. Gelukkige ouders bieden de beste basis voor een fijne jeugd van kinderen. Harmonie en liefde zijn de beste ingrediënten voor een stabiel gezinsleven. Helaas zijn er veel kinderen die opgroeien zonder deze basis. Een zorgeloze en gelukkige jeugd is het fundament voor het verdere leven.

Zie opvoeden als het bouwen van een huis. Je begint met de fundering: stabiliteit en bescherming geven een krachtige grondslag waarop verder kan worden gebouwd. Een huis dat zonder fundament wordt gebouwd is wankel en loopt gevaar op omvallen bij een kleine windstoot, laat staan een storm. Daar bovenop komen de muren en het dak die de hoogte in gaan, zij staan dagelijks in weer en wind en moeten daarom stevig maar flexibel zijn. Zij moeten beschermen tegen de buitenwereld en de warmte binnen vasthouden. De warmte die de kamers hun veilige gevoel geven, plekken waar je even alleen kan zijn of die je kunt delen met degenen die je binnen laat. Waar je het licht aan kunt doen om actief te zijn maar waar je ook de gordijnen kunt sluiten om de nodige rust te pakken. Activiteit die je doet groeien en rust die jouw batterij oplaadt. Een huis is eigenlijk nooit “af”. Het behoeft aandacht door de jaren heen. De buitenkant verweert en de ramen worden vies, de inrichting wordt ouderwets in de loop der jaren. Dagelijks onderhoud is noodzakelijk en soms is een grondige aanpak nodig.

Probeer de parallel eens te leggen met het leven. Een kind opvoeden komt neer op dezelfde prestatie als het bouwen van een huis. Voor wat betreft het huis zullen de meesten zeggen dat ze dat niet kunnen, je mist eenvoudigweg de kennis en het benodigde gereedschap. Voor wat betreft het kind durven de meesten het wel aan, terwijl ook daarvoor vaak de kennis en het juiste gereedschap ontbreekt. Daardoor missen veel kinderen de nodige stabiliteit en flexibiliteit en is hun onderhoud minimaal. Zij komen vol in de wind. Wind die inbeukt op een huis zonder fundament en met gebrekkig onderhoud kan fataal zijn.

Het belang van gefundeerde bouw en onderhoud kan niet worden onderschat. Reparaties kunnen veel goedmaken maar vaak is de schade te groot en kan wellicht niet alles worden opgeknapt.

Opvoeden is niet makkelijk. En het is heel logisch dat je als ouder soms tegen dingen aanloopt die je niet zelf kunt oplossen. Net zoals je voor je huis een aannemer belt, is hulp zoeken bij de opvoeding heel normaal. In onze samenleving wordt er maar vanuit gegaan dat jij dit allemaal wel zelf kunt, zonder hulp, maar we kunnen niet allemaal tegelijkertijd schilder, stukadoor, metselaar en timmerman zijn. Ook ouder zijn is een vak en dat kun je leren maar dat gaat niet vanzelf.