Vanuit onze vestiging in het hart van Pendrecht aan Plein 1953 proberen we bij te dragen aan een fijne ontwikkeling van de kinderen in Rotterdam-Zuid. Onze inloopvestiging trekt vele bezoekers. Ouders met opvoedvragen, ouders met vragen over Jeugdzorg en of die de kinderen afpakken, ouders die denken dat we een kinderopvang zijn omdat het er zo gezellig uitziet, kinderen die een boek willen lezen uit onze boekenkast of paardje willen rijden op onze speelgoedkoe…je kan het zo gek niet verzinnen. En iedereen wordt met open armen ontvangen, krijgt antwoord op vragen en mag ook op de koe!

We hebben daarmee de Jeugdhulp “ontdrempeld”. De stap naar binnen bij een praktijk van psychologen en orthopedagogen is makkelijk gemaakt.

“Je hoeft dus helemaal niet gek te zijn als je dit soort hulp krijgt” en “het zijn gewoon hele aardige mensen die van kinderen houden” en “ze pakken je kinderen niet af maar proberen ze juist bij jou te houden” en “die koe is geweldig, mag ik ´m houden”, zijn veel gehoorde reacties.

Dit was ook de bedoeling toen we 3,5 jaar geleden onze deuren openden in dit voormalig winkelpand. We wisten dat de doelgroep waar wij de behandelingen en opvoedondersteuning aan willen bieden, geestelijke zorg eigenlijk maar vreemd en eng vindt en dat er feitelijk bij veel mensen een taboe op rust. Onbekend maakt onbemind, dachten wij. Werken aan bekendheid dus. Want ook in deze wijken leven psychische zorgen en zijn er opvoeduitdagingen, wat zeg ik, misschien wel juist in deze wijken. We kunnen hier dus veel bereiken op het gebied van mentaal welzijn en opvoeding. De reguliere zorg bereikt de mensen in de wijk echter maar beperkt, dit vraagt om een andere aanpak. Een aanpak waarbij we continu aanwezig zijn en je te allen tijde gewoon kan binnenlopen, waar je met respect wordt ontvangen en we je zorgen serieus nemen. Een plek waar we niet oordelen maar meedenken, een plek waar je jezelf mag zijn. Ook begrijpen we dat je, als je bij ons hulp krijgt, niet altijd naar kantoor wil komen; dan komen we gewoon bij jou thuis of op school of we wandelen op straat en spelen een potje voetbal. En het is fijn als jouw hulpverlener je moedertaal beheerst of in ieder geval bekend is met de opvoeding zoals jouw moeder die gaf, dus we bieden zorg met kennis van wel 6 verschillende culturen en talen.

We passen ons aan, want als jij ons nodig hebt maar jij voelt je niet gehoord, bereiken we niks. Pas als wij een beetje naar jou toe komen, durf jij ook een stap te maken naar ons. En uiteindelijk merk je dat we samen het opgroeien veel gelukkiger kunnen maken. Voor iedereen.